Lehtijutut

 
Julkaistu Tanskandoggilehti 1/2005
 
Matkakertomus Teksasin erikoisnäyttelystä lokakuulta 2004

Tähän mennessä en ole kieltäytynyt Amerikkaan suuntautuneesta matkasta. Matkailun ”ison veden taakse” aloitin jo 80-luvun loppupuolella. Jenkkien tanskandoggien erikoisnäyttelyyn olin päättänyt mennä jo muutama vuosi sitten. Tähän mennessä oli aina tullut eteen aikaongelmat. Tänä vuonna olin varannut aikaa ja sopinut menot joten päätös oli tehty todella ajoissa ja liputkin varattu valmiiksi. Samaan aikaan oli sattumalta oma pentueeni luovutusiässä ja yksi pennuista Herdolf Colerdg Mara Jade haluttiin USA:han. Matkani muuttuikin siis yhdistetyksi loma-/pennun vientimatkaksi. MaraJade päätepysäkki oli Kalifornia, mutta lensi kanssani Teksasiin, josta Pat (Coleridge Danes) haki hänet ja jatkoi siitä Kaliforniaan. Minun mukanani MaraJade kulki ruumassa, mutta Pat sai Teksas – Kalifornia –välille MaraJaden kabiiniin.

http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage488.html

Seitsemän kertaa olen tähän mennessä tuonne ison veden taakse matkannut. Mr. Murphy matkalaukkuongelmineen on seuranani joka vuosi sillä jokaisella kerralla häviää matkalaukku jommassakummassa päässä. Tälle reissulle se osui välille Frankfurt – Teksas. MaraJaden mukanaolon tarkistin jokaisessa mahdollisessa välissä. Ei sillä matkalaukulla niin kiire, mutta koiran on tultava ajoissa. Joka kerta olen matkalaukun saanut takaisin muutaman päivän viiveellä niin myös tälläkin kertaa. Olenkin jo tottunut laittamaan vaihtovaatteet sekä välttämättömät yöpymistarvikkeet käsimatkatavaroihin. Matkalaukun katoaminen on tosin aina hyvä syy käydä vähän shoppailemassa. Teksasissa oli meneillään syksyn lämpöennätykset ja näyttelyviikolle osui + 36 C helteet. Oli siinä hieman totuttelemista, kun Suomessa oli lähtiessä vain pari astetta.

Lentoasemalta sai hyvin auton vuokrattua. Olin sen netin kautta jo etukäteen tilannut. Varasin halvimman mahdollisen, jotta matkabudjettiini saisi mahtumaan muutakin, mutta yllätyksekseni sain lopulta Chrysler Pacifica Touringin alleni. Mikään auto ei voita ajo-ominaisuuksiltaan bemaria, mutta oma Pösön kaverimalli oli aika karu ajettava kotiin palattua.

Hotellini ei ollut ihan näyttelyalueella vaan viiden minuutin ajomatkan päässä. La Quinta Inn –hotelliketju poikkeaa normaaleista amerikkalaisista hotelleista siinä, että he tarjoavat aamiaisen vierailleen. Useita näyttelykoiria oli majoittunut samaan hotelliin.

Futuritynimetyt pennut kilpailivat alkuviikosta maanantaina ja tiistaina. Maanantai jäi näyttelypuolelta minulta väliin, koska MaraJade lähti Patin kanssa vasta iltapäivän lennolla. Emme halunneet jättää pentua yksin hotellihuoneeseen, eikä näin pienen pennun ottaminen näyttelyalueelle ollut järkevä ajatus.

Tiistaina oli loppupäivästä varattu aika tokoilulle. Pareja oli luettelon mukaan 53. Näin ei-toko-ihmisenä suoritukset näyttivät menevän nappiin useimmilta.

http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage24.html

Keskiviikkona aamupäivästä kävin seuraamassa agilitykisat. Agilitykenttä oli hotellin läheisyydessä upealla nurmikentällä. Useimmat koirat olivat olleet edellispäivän tokokisoissa mukana. Suorituksia oli laidasta laitaan. Muutama koira esiintyi niin vauhdikkaasti, että juoksi vauhdilla pitkin kenttää välittämättä omistajiensa komennoista pätkääkään. Suoritukset eivät olleet mitään hampaat irvessä mentaliteettia, vaan kaikilla oli aidosti hauskaa ja mukavaa vaikka lämpöä oli enemmän kuin lääkäri määrää (ainakin Suomen lämpötiloihin tottuneelta).

http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage121.html
http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage127.html


Agikisan jälkeen oli vuorossa hyppy- ja pujottelurata. Tätä en ollut aiemmin nähnytkään livenä, mutta hyppyesteitä oli laskujeni mukaan 12 kpl ja noin puolivälissä oli kepit. Meno oli sangen vauhdikasta. Näytti juuri niin kivalta, että täytyy omalle takapihalle rakentaa tuollainen omia doggeja varten. Meillä Adolf ainakin rakastaisi tuollaista kisailua yli kaiken.

Kuva: http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage164.html

Iltapäivällä kerkesin hotellille luennolle ”Surgery Guidelines For Great Danes”. Luennolla keskusteltiin leikkauksissa tapahtuvista komplikaatioista ja kuinka niitä voidaan jättiroduilla välttää. Keskustelua syntyi kuuntelijoiden kesken ja käytiin runsasta mielipiteidenvaihtoa eri nukutusaineista, leikkausmetodeista, verensiirroista, keisarinleikkauksista, korvien typistämisestä sekä eri lääkäreistä. Olisin ollut kiinnostunut kuulemaan päivän aiemman Dr. Jean Doddin luennon ”Immunization”, mutta luentoajankohdat oli virheellisesti merkitty saamaani oppaaseen ja missasin tuon luennon. En ollut ainoa. Toisaalta, en olisi nähnyt agilityä, jos olisin aamuluennolle mennyt.

Keskiviikkoiltana oli Top 20 –illallinen ja välittömästi illallisen jälkeen Top 20 –kilpailu. Arvostelu erottui meidän omasta siinä, että paikalla oli 3 tuomaria, joilla kullakin avustaja. Kolme koiraa otettiin aina kerrallaan arvosteluun ja kukin tuomari arvosteli koirat. He pisteyttivät koirat arvostelulomakkeen taulukon mukaisesti ja lomakkeet annettiin kuorissa eteenpäin laskettaviksi. Yleisvaikutelmasta sai pisteitä yleisilmeen, värimerkintöjen, koon, turkin kunnon ja substanssin mukaan, joista maksimimäärä oli 30. Päästä sai pisteitä pään yleisilmeen, hampaiston ja silmien (mukaan lukien kuono ja korvat) mukaan ja näiden maksimimäärä oli 20 pistettä. Rungosta sai pisteitä kaulan, lantion ja selän, rinnan, kylkiluiden ja rintakehän mukaan maksimipisteiden ollessa 20. Häntä oli arvostelutaulukossa yksinään ja tässä arvosteltiin hännän kiinnitys, pituus ja hännän kanto maksimipisteiden ollessa 2. Lopuksi arvioitiin liikkeet, ravi, etuliikkeet (kyynärpäät, jalat ja tassut) ja takaliikkeet (lantio, jalat ja tassut) ja näistä sai maksimissaan 28 pistettä. Tuloksia ei saman illan aikana saatu, vaan kaikista lomakkeista laskettiin pisteet ja näiden perusteella löytyi paras koira. Top 20 – voittaja ilmoitettiin vasta torstai-iltana hyväntekeväisyysillallisen yhteydessä. Kaikki Top 20 – koirat kuvattiin illan päätteeksi ja kuviin tuli vaihteleva määrä tukijoukkoja, omistajia ja handlereita. Voittaneen Longo’s Alana Fontanan taustajoukkoihin kuului eniten henkilöitä. Eivät meinanneet kaikki kuvaan mahtua. Kuvassa kuitenkin sininen Sharcon’s Tomahawk.

http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/ppages/ppage202.html

Varsinainen erikoisnäyttely käytiin torstaina ja perjantaina. Lauantaille jäi juniorihandlerit, ROP, ROP-pentu, ROP-kasvattaja, ROP-siitosuros, ROP-siitosnarttu, pari- ja tiimikisa. Tiimikisassa handlerilla oli 4 koiraa.

Alueella oli koko näyttelyn ajan ns. hospitality room. Tuossa huoneessa oli tarjolla kahvia, teetä, limsaa, olutta sekä pikkupurtavaa kuten suolaista, makeaa, sipsejä ja karamellia. Sieltä sai rauhassa hakea veloituksetta itselleen naposteltavaa. Jäi epäselväksi kuka tämän oli kustantanut.

Sinisten omistajana ja kasvattajana kiinnitin luonnollisesti huomiota sinisiin eniten. Meillä Suomessa ei todellakaan tarvitse hävetä sinistemme kanssa. Ei mikään ihme, että useat tuomarit kehuvat jälkikäteen kirjoituksissaan erityisesti meidän sinisiämme. Yleisesti ottaen koirat olivat erittäin hyvin käyttäytyviä, mutta liikkeissä olisi ollut parantamisen varaa, samoin etukulmauksissa.

Otin näyttelystä liki tuhat kuvaa joista n. 700 on näytillä osoitteessa
http://www.tienhaara.net/2004/2004nationals/index.html

Vuokko Tienhaara, Kennel Herdolf

 
Julkaistu Tanskandoggilehti 1/2005
 

WYSIWYG Luke Skywalker v Longo eli Hermann (kuva relax ja kuva hyvä)

Hermann kirjoitetaan kahdella ännällä ja ilman iitä. Adolf on meillä isännän koira ja Hermann minun. Hierarkiassa Adolf on kiistaton johtaja ja Hermann kakkosmies. Pojilla on ikäeroa 10 kk. Hermann ei ole koskaan haastanut Adolfia eikä edes näytä haluavan johtajan paikkaa.

Hermann elää aina täysillä oli kyse mistä tahansa. Näyttelyaamuina ei meinaa nahoissaan pysyä, kun on niin kiire mukaan. Matkustaminen on Hermannin kanssa äärimmäisen helppoa. Tuttuja on niin autot, metrot, bussit, ratikat, veneet, laivat ja kantosiipialukset. En ole koskaan näyttelyhäkkiin Hermannia laittanut vaan aina kulkee hihnan kanssa vierelläni.

Hermannin suurinta herkkua on Oltermanni-juusto. Voi olla sikeimmässä unessa talon toisessa päädyssä, mutta vaikka kuinka hiljaa yrität ottaa jääkaapista juuston esiin, niin ennen kuin on juusto pöydällä on Hermann vieressä. Toinen erityisherkku on paahtoleipä. Paahtamaton ei kelpaa vaan leivän pitää olla paahdettu. Hermann kranttuilee joskus normaaliruoan kanssa ja Mami vaihtaa ruokaa sen mukaan mikä kelpaa. Siis juuri niin kuin ei saisi tehdä, mutta omapa on koirani.

Stadin sykkeessä asuessamme kävimme luonnollisesti paljon koirapuistoissa. Sosiaalisten taitojensa takia ei Hermann ole ollut tappeluissa. Erityiset rakkauden kohteet ovat pienikokoiset koirat (mitä pienempiä sen parempi), pentukoirat ja basenjit. Vaikka välillä tulisi hammasta nenään niin ei tunnu haittaavaan. Ajoittain kyllä mietin että onko se kirsu ihan tunnoton kokonaan.

Aktiivinen liikunta ja metsälenkit ovat kuuluneet rutiineihimme alusta lähtien. Täällä maalla on metsän elämä vilkkaampaa ja yhtä ei Hermann voi millään vastustaa. Nimittäin hirveä. Ja niitä täällä meillä menee ihan takapihalla. Hirven nähtyään ei auta mikään, sillä korvat painuvat alas, suomenkieli unohtuu ja Hermann häviää puskat ryskyen riistan perään. En ole vielä päässyt näkemään mitä metsien siimeksessä tapahtuu, mutta aina on poika tullut ehjänä kotiin. Liikuntaharrastuksiin kuuluu myös rata- ja maastojuoksu sekä uiminen. Hermann on Suomen nopein tanskandoggi. Lihakset on aina olleet kunnossa ja niitä on näyttelyissäkin kehuttu, joten ei se ainakaan huono harrastus ole. Pääasia että Hermann itse pitää siitä. Uiminen kuuluu lihaskunnon ylläpitoon sekä palautusharjoituksiin. Saa aina itse seuraa Hermannista kun menen uimaan.

Luonteeltaan Hermann on juttelija. Ääntä lähtee ja paljon. Leikkiessä möykän taso yltyy sitä kovemmaksi mitä hauskempaa on. Juttelen Hermannin kanssa myös puhelimessa aina ollessani työmatkalla. Kuullessaan ääneni puolisoni puhelimen kaiuttimesta rupeaa Hermann mylvimään päivän kuulumiset. (Tämän kun julkisesti myönnän niin tulen varmaan saamaan seuraavassa näyttelyssä kevyen kysyviä katseita).

Nukkumapaikka on Mamin puoleisella lattialla omalla patjalla. Aamuisin usein poju löytyy tosin jakamasta saman tyynyn allekirjoittaneen kanssa. Välillä taas vaffatassu petailee omaa patjaansa niin että olemme heränneet superlonisateeseen.

 

 
Julkaistu Greyhound-lehti 1/2005
 
Angelique Panique

Lempinimi: Anneli
Sukupuoli & väri: narttu, brindle
Syntymäaika: 7/2002
Kasvattaja: John Tuohy
Omistaja: Vuokko & Esa Tienhaara
Milloin tuli Suomeen: 18.11.2003

Miksi juuri tämä narttu Irlannista?

Tuonti Irlannista ei sinällään ollut mikään itseisarvo. Olimme hankkineet sieltä sinisen nartun ”Pilvin” (Doped Hope) ja ET löysi Annelin samalla reissulla kun kävi moikkaamassa Pilviä.

Oliko valinta vaikea?

Tässä kävi oikeastaan niin, että ET ihastui Anneliin ja se siitä. Itse oudoksuin väriä hetken, mutta kaikkeen tottuu.

Sujuiko kaupanteko helposti?

Anneli ei ollut myynnissä. Tieto jätettiin kenneliin että olimme kiinnostuneita saamaan nartun Suomeen, jos sitä ollaan jossain välissä myymässä.

Entä itse tuominen, järjestelyt?

ET kävi elokuussa Irlannissa ja marraskuun puolessa välissä oli Anneli Suomessa. Paperit hoituivat helposti eikä ongelmia ollut.

Kuinka sopeutuminen uuteen kotiin sujui?

Hieman jännitti tuoda jo aikuinen koira meidän olemassa olevaan laumaan, johon kuului myös kaksi kissaa. Vanhin tanskandoggimme Adolf pitää taloutemme eläimet kurinalaisessa ruodussa, joten uusien tulokkaiden lisääminen laumaan sujuu kuitenkin helposti hänen johdollaan. Lisäjännitysmomentti oli Fiona ja Fionan suhtautuminen toiseen narttuun. Fiona kun on ollut tähän asti ainoa narttu talossa. Adolf piti tytöt järjestyksessä ja tiukassa seurannassa kaksi viikkoa eikä nokkapokkaa tullut. Anneli otti oman paikkansa ja yhteiselo lähti hyvin käyntiin. Fiona ja Anneli ovat ylimmät ystävykset nykyään.

Kerro koiran luonteesta

Anneli oli pentueensa lupaavin yksilö. Elämän kolhuja on tielle sattunut ihan nuoruusvaiheessa ja siitä jäänyt epäluulo ihmisiä kohtaan sekä erityinen sulkeutuneisuus miehiä ja lapsia kohtaan. Tupakalta haisevat tummat miehet ovat kauhistus. Epäluuloisuus luonnollisesti vaikeuttaa ratasopeutumista.

Meille tultuaan olimme jo huolissamme siitä että onko koira ”mykkä”. Täysin äänetön paketti, ei mitään meteliä pitänyt. Vajaan puolen vuoden kuluttua olimme sitten onnesta soikeina kun Anneli ensimmäisen kerran haukkui postilaatikolle tulevan henkilön. Siitä se möykkä sitten alkoikin. Anneli kujertaa, hymyilee, haukkuu ja komentaa. Sopeuduttuaan siihen että täällä hänellä on sohva käytössä ja paijauksia satelee on Anneli seurallisin olento mitä maan päällä kantaa. On aina valmiina lähdössä mukaan, mutta perillä ei välttämättä ole yhtä innokas sitten tutustumaankaan uuteen ja outoon tilanteeseen.

Anneli ei ollut koskaan ollut talossa sisällä ja se oli aluksi pelottavaa. Televisio oli kerrassaan kammottava, mutta jo viikon kuluttua löhöili töllöttimen alla olevalla patjalla. Sohvalle täytyi ihan opettaa, että tänne saa tulla ja on toivottavaakin tuuletella varpaitaan täällä ja hengailla ihmisten kanssa. Makuupaikka löytyi heti meidän makuuhuoneesta sängyn ympärillä olevilta patjoilta. Fiona teki tilaa vierelleen aluksi niin aralle Annelille.

Leluja ei ole Annelilla ollut. Ja sen huomaa. Hetken kesti ennen kuin tajusi lelulaatikon merkityksen ja lelut yleensä. Nykyään kantaa olohuoneesta lelulaatikosta kaikki lelut makuuhuoneeseen tai levittelee ne olohuoneen lattialle. Isäntäväki saa sitten keräillä niitä päivän päätteeksi takaisin laatikkoon.

Muihin eläimiin Anneli suhtautuu erinomaisesti. Meillä syntyi tanskandoggipentue elokuussa 2004 ja Anneli hoivaili ja pissitti pentuja yhteiselossa emän kanssa. Kissat Anneli antaa olla rauhassa eikä niitä jahtaa. Kesällä tallustelee tarhassa 16-vuotiaan kissamme kanssa sulassa sovussa haistellen samoja kukkasia.

Lenkeillä näkee kuinka täynnä räjähtävää voimaa ja nopeutta Anneli on. Päätimme jo alusta asti sopeuttaa Anneli radalle. Olimme tähän varanneet pitkän ajan ja tavoitteet olivat hyvin matalalla. Säännölliset toistot, positiiviset mielleyhtymät, rutiinit rata- ja kisapaikoilla ovat tuoneet tulosta ja Anneli sai kirjat alta aikayksikön. Koejuoksut kaikki läpi kerralla ja vuonna 2004 oli plakkarissa jo 13 starttia. Kiinnioton ihmiset ovat vielä kammottavia, mutta eipä kaikki muutkaan koirat anna itseään kiinniottoalueella kiinni. Vauhtia ja juoksupäätä Annelilta ei puutu. Sukutaulukin on hyvin mielenkiintoinen. Pääsemmekö koskaan siihen, että Annelille iskostuu päähän lupa ohittaa ja tulla ensimmäisenä maaliin jää nähtäväksi.

Suunnitelmat eteenpäin?

Ensi vuonna jatketaan Annelin kehityksen myötä. Anneli on muuttunut koko ajan parempaan suuntaan ihmisten kanssa, joten jatkamme kisoissa käyntiä ja rutiineja. Myöhemmin olisi Anneli tarkoitus astuttaa.

Vuokko Tienhaara, Kennel Herdolf

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 



| Back to homepage | postcard | e-mail | Links | Guestbook | Picture Gallery |