In English - scroll down
Huoltojoukot/About us
     

Kotikennel sijaitsee Tuusulan Rusutjärvellä Hupakko-nimisellä tilalla. Helsinkiin on matkaa n. 40 km, riippuen siitä, mihin kohden matkaa mittaa. Koiralauman huoltopäällikkö on allekirjoittanut.

Kasvattajan tausta yleensä kiinnostaa, joten tässä pientä infoa. Koulutukseltani olen MBA (ulkomainen ekonomitutkinto), HSO-sihteeri ja hammashoitaja (nykyaikana kun pitää olla se kolme tutkintoa). Kuukausittaisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta olen pääsääntöisesti saanut lääketeollisuuden palveluksesta, mutta olen myös seikkaillut muillakin aloilla muuttuneiden työtilanteiden mukaan sekä ajoittain myös hammashoitajana.

Ensimmäinen koirani oli vuonna 1968. Taru oli samojedinkoira, josta omat muistikuvat ovat sangen hatarat nuoren ikäni vuoksi. Oman koiran sain vuonna 1974, joka oli myös papereihin merkitty minun nimiini. Sepe oli cavalierkingcharlesinspanieli (Balalaika) ja rotu isäni päättämä. Tällöin ei Suomessa cavaliereja ollut vielä kovinkaan montaa. Siitä tämä koirahulluus on lähtenyt.

Karvaiset jäsenet taloudessani ovat kahta eri rotua. Päärotuna ovat siniset tanskandogit ja toisena rotuna ratalinjaiset greyhoundit.

Tanskandogeja on kotona tällä hetkellä viisi kappaletta: Hermann (WYSIWYG Luke Skywalker Longo), Carmen (Herdolf Padme Naberrie), Arvid (Herdolf Nute Gunray), Pirkko (Herdolf Alteran Nirr'ti) ja Kirsi (Herdolf Belran Ka'lel).

Greyhoundeja on taloudessani kaksi kappaletta. Fiona (musta narttu, Willow Rapids Pie In The Sky) ja Anneli (brindle narttu, Angelique Panique). Lisäksi meillä on ollut kaksi kissaa. Luigi, joka menehtyi 16,5 -vuoden iässä (1989 - 2005) ja Jupiter 14 vuoden ikäisenä (1992 - 2006).

Päädyin aikoinaan tuottamaan koiramme ulkomailta, koska Suomessa ei ollut sinisiä doggeja pentukuumeemme aikana. Vuonna 1999 saapui Kalifornian Kukkaispoika Adolf juhannuksen aikaan Suomeen. Vajaa vuosi myöhemmin kävin itse hakemassa Millennium-pojan, vahvaluustoisen uffomiehen ja Syracusan Satakielen Hermannin Suomeen.

Adolf (Coleridge's Obi-Wan Kenobi) oli ensimmäinen sininen tanskandoggini, josta tämä koko rumba alkoi. Upea, kookas, energinen, erinomaisen luonteen omaava ja loistava periyttäjä. Adolf eli 9+ vuotiaaksi ja Sateenkaarisillalle siirtyminen oli minulle hyvin vaikea asia. Adolf 8.4.1999 - 11.4.2008.

Kasvatustyön aloittaminen ei ollut hetkellinen päätös vaan pidemmän pohdinnan tulosta. USA:sta tuomani urokset ovat erilinjaista ja ovat osoittautuneet erittäin hyviksi valinnoiksi niin rotumääritelmän, luonteen kuin terveyden suhteen. Molemmat ovat lisäksi olleet erinomaisia periyttäjiä, joista on helppo jatkaa kasvatustyötä eteenpäin.

Sinisten geenipooli on hyvin pieni ja jalostus asettaa haasteita oikeiden siitosparien löytämiseen. Oma globaali kontaktiverkosto mahdollistaa uusien urosehdokkaiden löytämisen ja nytkin on jo pari poikaa alustavassa varauksessa jatkoa ajatellen.

Kasvattajan peruskurssin suoritin vuonna 2000 ja jatkokurssin vuonna 2001. Kennelnimi Herdolf myönnettiin vuonna 2001. Herdolf tulee kahden ensimmäisen doggini nimistä HERmann ja aDOLF. Kehäsihteerin (tai -toimihenkilön) pätevyyden sain vuonna 2007.

Ensimmäinen Herdolf-pentue näki valon elokuussa 2004. Pentue tuli nimettyä StarWars-taruston mukaan, sillä jos isä on Obi-Wan Kenobi, emä Princess Amidala ja isoisä vielä Luke Skywalker, niin eihän StarWars-fanille jäänyt muuta vaihtoehtoa.

Tätä pentuetta olin suunnitellut pitkään ja hartaasti. Isänä oli Adolf (Kans & Fin & Est & Lv MVA LVW-03 Coleridge's Obi-Wan Kenobi) ja emänä Hermannin tytär, minun maahantuomani, tosin sijoitukseen laittamani, Hjördis (FIN MVA LTUJW-03 Granneman's Jedi Princess Amidala). Pentueeseen syntyi 11 pentua, 7 poikaa ja 4 tyttöä. Tytöistä Herdolf Coleridge MaraJade lähti USA:han, Adolfin kasvattajalle.

Kotiin jäi kasvamaan Carmen (FIN MVA JV-05 V-05 Herdolf Padme Naberrie), joka ensimmäisen näyttelyvuotensa aikana oli heti Vuoden Sininen Pentu 2005, keräsi 13 sertiä, yhden Cacibin (iän puolesta ei niitä voinut aiemmin keräillä) sekä vuoden suurimmassa ja arvostetuimmassa Voittaja 2005 -näyttelyssä sai molemmat Juniorivoittaja 2005 ja Voittaja 2005 -tittelit ollen VSP, kun ROP-koirana oli isoisä Hermann. Tanskandoggyhdistyksen TOP 20 -kilpailussa Carmen ylsi sijalle 16 ja oli siis kisannut alkuvuoden pennuissa ja vasta loppuvuonna junioreissa. Ennen valioitumistaan ehti kerätä 26 sertiä. Toisena näyttelyvuotenaan ylsi jälleen TOP-20 -kilpailun parhaan kahdenkymmenen joukkoon.

Elokuussa 2006 saapui Suomeen Unkarista uusi sininen urosvahvistus Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau eli Luca.

Toinen Herdolf-pentue syntyi syyskuussa 2006. Teemana oli HC vanhempien kutsumanimien alkukirjainten mukaan. Emänä Carmen (FIN MVA JV-05 V-05 Herdolf Padme Naberrie) ja isänä Hermann (Multivalio Multivoittaja WYSIWYG Luke Skywalker v Longo). Pentue oli hyvin tyttövoittoinen. Kaikkiaan 7 pentua, joista 2 poikaa ja 5 tyttöä. Kotiin tästä jäi kasvamaan Leila (Herdolf Halley's Comet). Sydänkäpyni Leila menehtyi 3.10.2007 vain 1 vuoden, 1 viikon ja 2 päivän ikäisenä. Tuska kalvaa päivittäin.

Kolmas Herdolf-pentue syntyi lokakuussa 2006. Minulle tarjottiin leasing-narttua (kiitos Päivi Toikander, Speedyn omistaja) ja isäksi valittiin Hermann (Multivalio Multivoittaja WYSIWYG Luke Skywalker v Longo). Tähän pentueeseen syntyi vain yksi poikapentu. Teemaksi jäi yhteistyö, sillä pentue toteutettiin yhteistyössä Kennel Hoppingham'sin kanssa, paljolti sen takia, että Carmenin synnytys meni sektioon ja oli parempi antaa Carmenille rauhallinen tila, eikä tuoda toista narttua samaan talouteen, jotta kaikilla oli hyvä olla. Olen tosi nipo koirien hoidossa ja varsinkin synnyttävien narttujen. Lämpimät kiitokset Anitta Kilpeläiselle pentueen hoidosta.

Neljäs Herdolf-pentue syntyi huhtikuussa 2007. Emänä Hermannin tytär Wilma-Kyllikki ja isänä Herdolf Nute Gunray "Arvid". Pentueeseen syntyi vain yksi poika; Herdolf Single Jedi Boy. Teemana StarWars Second Edition. Isä StarWars-hahmo ja emä StarWars-hahmon tytär.

Viides Herdolf-pentue syntyi heinäkuussa 2007. Emänä Carmenin sisko Bea (Herdolf Leia Organa) ja isänä Luca (Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau). Maailmaan saapui kaksi sinistä pentua, yksi kumpaakin sukupuolta. Teemaksi tuli Harley Davidsonit, koska juuri samaan aikaan sain oman moottoripyörän, Harley Davidson Dyna Gliden.

Kuudes Herdolf-pentue syntyi elokuussa 2007. Kaikki tapahtui astutusta ja synnytystä myöden kuin suoraan oppikirjasta. Emänä Carmen (FIN MVA JV-05 V-05 Herdolf Padme Naberrie) ja isänä Luca (Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau). Kaikkiaan 7 pentua, joista 3 poikaa ja 4 tyttöä. Stargate (tähtiportti) -teema tuli kyseisen TV-sarjan mukaan, jota seurattiin DVD:den muodossa monta tuotantokautta eteenpäin pentueen aikana. Kotiin jäi kasvamaan Pirkko (Herdolf Alteran Nirr'ti) ja myöhemmin myös Kirsi (Herdolf Belran Ka'lel), joka palautui ensimmäisestä perheestään.

Syyskuussa 2007 saapui vahvistukseksi musta neiti Piistar Chamunda eli Tara. Tara on sijoituksessa tässä aika lähellä.

Asetan tavoitteeni korkealle kaikessa mitä teen, niin ammatillisesti kuin harrastuksellisestikin. Jalostuksessa en pyri lisäämään sinisten doggien määrää vaan laatua. Sinisten tanskandoggien kasvatustyössä tavoitteenani on Vuolasvirtapalkinto. Tähän menee toki hetki aikaa

Kasvatustyössä olen omistautunut siniselle värille, mutta nyt joukossa on myös sinitaustainen musta, joten mustiakin tullee putkahtamaan maailmaan. Pyrin kasvattamaan rodunomaisia, terveitä, hyväluonteisia ja pitkäikäisiä tanskandogeja käyttöön, näyttöön ja seuraksi. 

Rotuyhdistyksen toiminnassa olen ollut eri tehtävissä. Nykyään vaativa työ, näyttelyt, rata- ja maastojuoksut, normaali koirien kanssa puuhailu sekä omakotitalon remontointi vievät niin paljon aikaa, että olen lähinnä mukana eri projekteissa tavalla tai toisella – myös greyhoundien puolella.

Olin muutaman vuoden Tanskandoggiyhdistyksen, silloisen Helsingin Aluejaoston varajäsenenä ja Tanskandoggiyhdistyksen jalostustoimikunnassa sinisten harjoittelijajäsenenä. Olin myös useamman vuoden EGU:n johtokunnassa, sekä GRL:n johtokunnan varajäsen. Nykyisin vaikutan greypuolella lähinnä handlerina ja kilpailuttajana sekä olen EGU:n varainhankintakomiteassa. Tämä näkyy parhaiten ehkä siinä, että olen mukana PR-tapahtumissa messuständeillä yleensä Fionan kanssa sekä toimin erittäin mielelläni järjestämissämme match show:ssa kehäsihteerinä.

Käyn aktiivisesti näyttelyissä. Odotin yli 30 vuotta itselleni näyttelykoiraa ja kun sellaisia nyt on käsissä parikin kappaletta, niin Suomea ja ulkomaita on tullut kierrettyä näyttelyiden merkeissä välillä enemmän kuin lääkäri määrää.

Näyttelyiden lisäksi juoksutan tanskandogejani myös rata- ja maastovieheen perässä. Agilityä, tokoa, hiihtovetoa, kärryn vetoa, jäljestystä, mallin töitä ja PR-esiintymisiäkin on harrastettu. Vepeily on jätetty lähinnä omaehtoisen uimisen piikkiin ja ilokseni on todettava, että kaikki koirani uivat. Tapahtumista, menestyksestä ja elämästä voi lukea kennelini kotisivuilta, samoin katsella kuvia tai videoita kaikesta mitä olen tehnyt koirieni kanssa.

Koirani ovat perheenjäseninä arjessa mukana 24/7. Mattojen hapsut eivät ole ikinä suorassa, sohvalle ei läheskään aina mahdu enää ihmisiä ja aamuisin sängystä löytyy epämääräinen luku kuorsaavia otuksia – joskus jopa jakaen saman tyynyn. Kaulapanta ja hihna ovat käytössä vain kotoa poistuttaessa.

Tässä kuvassa Adolf on juuri tullut meille ja olemme kävelyllä Helsingin Ruoholahdessa juhannuksena 1999.

Koirien myötä tuli minullekin harrastuksena kotisivujen teko & ylläpito sekä valokuvaaminen. Valokuvia tosin on turha odotella juurikaan muista kuin koirista. Kuviani on julkaistu useissa rotuyhdistysten julkaisuissa sekä Amerikkalaisessa Dane World -lehdessä.
Hermannin korvat oli typistetty jo valmiiksi Amerikassa, joten siihen en enää pystynyt vaikuttamaan. Adolfin ehdin aikoinaan "tilata" luppakorvilla.
Perheeseemme kuului jo ennen koiria kaksi kissaa. Musta Jupiter, HESYltä haettu, pääsi Sateenkaarisillalle 14 vuoden ikäisenä, vuonna 2006.

Varsinkin Jupiter pitää kaikki koiruudet kursissa tuijottamalla keltaisilla silmillään.
Luigi ehti kunnioitettavaan 16,5 -vuoden ikään ennen Sateenkaarisillalle muuttoaan vuonna 2005.
     
Vuokko Tienhaara
  23.4.2008


   
About us
     

Our home kennel is located in Tuusula, Rusutjärvi at a farm roughly translated as Airhead. It is about 40 km from our capital Helsinki depending on which point it is measured. Our household consists on human side of the undersigned. By educational background I am an MBA and my montly compensation for lost leisure time is usually from the pharmaceutical industry but I have a long working history with exciting events covering various other businesses as well.

I had my first dog already in 1968. She was a Samoyed and named Taru. Due to my young age memories are quite vain. The first own dog, who was also registered to me, was in 1974. Sepe was a Cavalier King Charle's Spaniel (Balalaika) and the breed was decided by my parents. At that time that breed was not common in Finland. This was the start for my dog career.

Furry members of our family are of two different breed. Main breed is Great Dane and the second one is Greyhound - the racing version, not show. One new addition is planned for year 2007 but I will tell more about her when the time comes.

We have five Blue Danes at our house: Adolf (Coleridge's Obi-Wan Kenobi), Hermann (WYSIWYG Luke Skywalker Longo), Carmen (Herdolf Padme Naberrie), Arvid (Herdolf Nute Gunray) and Leila (Herdolf Halley's Comet).

Greyhounds in our family are: Fiona (black bitch, Willow Rapids Pie In The Sky) and Anneli (brindle bitch, Angelique Panique). In addition, we had two cats. Luigi passed at the age of 16,5 yrs (1989 - 2005) and eight months later Jupiter was helped to the Rainbow Bride at the age of 14 (1992 - 2006) due to cancer.

We ended up importing our dogs from the States 'cause there weren't any blue litters on the ground in Finland when we were ready for a new member in our house. In 1999 arrived Californian Flower Puppy Adolf at Mid-Summer time. Less than a year later I flew over to pick up my Millennium Boy, strong-boned ufo-man and Syracuse Singer Hermann.

Decision to start breeding was not a hasty one but result of a longer time careful thinking. Our boys from the USA are from different lines and have proven to be excellent choices what comes to breed standard, temperament and health. They have both been excellent sires passing good qualities to their off-spring. This has given a good basis for breeding work.

Gene pool for blues is very narrow and sets big challenge in finding dogs or bitches. My own global network has given possibilities in finding new dogs and bitches and even as we speak I have already two dogs on my preliminary import list.

I took Basic Breeder's Class in 2000, Advanced Breeder's Class in 2001 and gained my kennel name Herdolf in 2001. Herdolf comes from the calling names of our first two blue males HERmann and aDOLF. Currently, in 2007, I am being trained to be a Ring-Secretary.

First Herdolf litter was born in August 2004. It was named after StarWars mythology. If the sire is Obi-Wan Kenobi, dam Princess Amidala and grand-father Luke Skywalker, what options can a StarWars freak have?

This litter was carefully planned. Sire was Adolf (INT & FIN & EST & LV CH LVW-03 Coleridge's Obi-Wan Kenobi) and dam Hermann daughter, my own import, Hjördis (FIN CH LTJW-03 Granneman's Jedi Princess Amidala).

At home I left Carmen (FIN CH JW-05 W-05 Herdolf Padme Naberrie) who was the best blue puppy on her first show year, gathered 13 CERTs, one CACIB (due to her age couldn't accept them earlier) and at year's most appreciated show won both Junior Winner 2005 and Winner 2005 titles being BOS while BOB was her grand-father Hermann. At Great Dane Club's TOP-20 list she held 16th position and had been in puppy classes most of the year and only towards the end of the year in Junior classes. Before she became FIN CH she earned 26 CAC's = certificates. On her second year of showing she was again among the TOP-20 best Danes in Finland.

In August 2006 arrived Blue boy to Finland from Hungary Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau aka Luca.

Second Herdolf litter was born in September 2006. Theme was HC based on parent's initials of their calling names. Dam was Carmen (FIN CH JW-05 W-05 Herdolf Padme Naberrie) and sire Hermann (Multi CH Multi-Winner WYSIWYG Luke Skywalker v Longo). There were 7 puppies of which 2 boys and 5 girls. At home stayed Leila (Herdolf Halley's Comet) but in 2007 just after 1 year, 1 week and 2 days Leila went to the Rainbow Bridge. I truly miss Leila each day so much that it hurts.

Third Herdolf litter was born in October 2006. I was offered a leasing bitch and sire was chosen to be Hermann (Multi CH Multi-Winner WYSIWYG Luke Skywalker v Longo). There was only one male puppy. Theme remained "With" since this litter was done in co-operation with Kennel Hoppingham's. Co-operation was because Carmen had a c-section and it was better to give Carmen a peacefull environment and not to bring a strange bitch into the same household in order to have a stressless time for everyone. Warm thanks to Mrs Anitta Kilpeläinen for all the help.

Fourth Herdolf litter was born in April 2007 resulting only one boy, Herdolf Single Jedi Boy. Dam of the litter was Wilma-Kyllikki (Hermann daughter) and sire Arvid (Herdolf Nute Gunray).

Fifth Herdolf litter was born in July 2007. Dam was Carmen sister Bea (Herdolf Leia Organa) and sire Luca (Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau). There were two puppies born, one boy and one girl. Theme was after Harley Davidson's, since at the same time I got my own HD - Dyna Glide.

Sixth Herdolf litter was born in August 2007. Everything went so easily, it was a straight text book case. Dam was Carmen (FIN CH JW-05 W-05 Herdolf Padme Naberrie) and sire Luca (Ludwig-Herdolf von Gigantic Blau). There were 7 puppies born, 3 boys and 4 girls. Theme was after TV-series Stargåte which we were following from DVDs. At home stayed Pirkko (Herdolf Alteran Nirr'ti).

In September 2007 came black bitch miss X.

I set high goals in my life both in professional and hobby lives. My breeding program is to add quality not quantity in blu danes. I am aiming for Vuolasvirta prize (appreciated breeder's award) and that will take some time.

In breeding I am committed to blue color. Black is not out of the question in the future, since I now have one black (out of blue and black pedigree) bitch in the Kennel. I aim to breed danes that meet the breed standard, are healthy, have good temper and have longevity for activities, show and as companions.

I have been involved with breed clubs activities in various positions. Currently, demanding job, shows, track and lure coursing competitions as well as renovation of our house and normal daily living with our own dogs so we are mainly involved with various projects in one way or another - also with greyhounds.

I was a reserve Board Member of then Helsinki District Great Dane Club and training member of Great Dane Club Breeding Committee for Blues. I was also a Board Member of EGU for several years and reserve Board Memeber for GRL. Currently my activities on Greyhound area are mostly being a handler and I am with Fund Raising Committee of EGU. This is visible by being active on various PR events with Fiona and I am also very thrilled being a match show ring secretary.

I am very active in show world. Having waited for a show dog for 30 + years and now when having several of them at our house I do show in Finland and in foreign countries - more than a doctor would advice.

In addition to showing we train our dogs at track and lure coursing - also Great Danes. Agility, ski-jouring, obedience, sledge pulling, carting, tracking, modelling and PR activities are familiar to us. Water rescue is left on willingly swimming and I am glad to say that all our dogs swim. Events, success and our life can be viewed from Herdolf website, also a lot of pictures, videos are available of various activities we have done.

Our dogs are family members and live with us 24/7. Carpets are hardly ever in order, couch may be crowded so you have to find a seat somewhere else and in the mornings we usually find changing amount of dogs from our bed - sometimes sharing the same pillow. Collar and leash are in use only when we leave the premises.

Here Adolf has just arrived few hours earlier and we are on a walk in Helsinki at Mid-Summer 1999.

Along with the dogs came another hobby for me, making and updating homepages and photographing. You can only imagine how much photos I have of dogs. Nothing else ever gets pictured.

Great Danes grow fast and it was actually my husbands idea to get another one. At this stage we didn't even consider Finnish options but headed for America again.
At the end of April 2000 I went to pick up my Millennium-boy Hermann. Very strong-built, gigantic paws and ufo-look-a-like puppy arrived. He was already cropped. It was love at the first sight.
Already before dogs we had two cats. Jupiter, a black female, from a shelter moved to Rainbow Bridge at the age of 14 yrs in 2006.

Especially Jupiter keeps all dogs in their places by just staring at them with her yellow eyes.

Luigi reached the age of 16,5 years before moving to Rainbow Bride due to old age in 2005. He went peacefully in his sleep at our house.
     
Vuokko Tienhaara
  20 October 2007 


| Back to homepage | postcard | e-mail | Links | Guestbook | Picture Gallery |